Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu teyit etti ve görünümünü değiştirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B+' olarak teyit etti. Ancak, Türkiye'nin not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a revize etti.
S&P'nin açıklamasına göre, not görünümünün durağana çevrilmesinde, uygulanan politikaların kredibiliteyi artırması ve öngörülebilirliği desteklemesi etkili oldu. Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına vurgu yaparak, enflasyonu düşürme hedefinin altını çizdi.
Açıklamada, "Ekonomi yönetiminin kredibilitesini artırma ve politika oluşturma konusundaki öngörülebilirliği destekleme çabaları sayesinde görünümü negatiftan durağana revize ettik" denildi. S&P, Türkiye ekonomisinin 2024-2027 döneminde ortalama %3 büyüyeceğini tahmin ediyor.
S&P, not artırımı için enflasyonun düşürülmesi ve dış finansman baskılarının hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Aşağı yönlü riskler arasında ise politika değişiklikleri ve jeopolitik riskler yer alıyor.
Kuruluş, Türkiye'nin mali görünümüne ilişkin değerlendirmesinde, 2024'te bütçe açığının GSYH'nin %5,4'üne ulaşacağını, ancak 2025'ten itibaren düşüşe geçerek 2027'de %3'e gerileyeceğini öngörüyor. S&P ayrıca, Türkiye'nin dış borç yükünün yüksek olduğunu ve bunun kırılganlık oluşturduğunu vurguladı. Ancak, son dönemde uygulanan politikaların bu kırılganlığı azaltmaya yönelik adımlar içerdiği belirtildi.